Wie ben ik?

Fijn dat je even komt kennismaken!


Taal en onderwijs


Ik groeide op in Belgisch Limburg en studeerde Taal- en Letterkunde, met als specialisatie Nederlandse en Engelse taalkunde, aan de KU Leuven en in Oxford. In Leuven voltooide ik ook de academische lerarenopleiding. Daarna werkte ik als taaldocent aan het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven (1997-2004 en 2009) en de Nederlandse Taal- en Cultuurschool 't Klokhuis in New Jersey en New York (2005-2008). In New York heb ik ook een dramaopleiding gevolgd aan de American Academy of Dramatic Arts (2005-2008).


Van 2009 tot 2017 was ik halftijds projectleider Nederlands als vreemde taal en leermiddelenexpert bij de Taalunie. Ongeveer in dezelfde periode werkte ik deeltijds als corrector, journalist en eindredacteur bij het weekblad Humo. Sinds 2019 ben ik actief als uitgever en eindredacteur bij uitgeverij Boeklyn.

Als educatief auteur ben ik in de loop der jaren betrokken geweest bij een heleboel publicaties voor mensen die Nederlands leren (o.a. Vanzelfsprekend, Thematische Woordenschat voor Anderstaligen, Goed gezegd, Hotel Hallo, Nederlands oefenen, Plein 16, ...).

Theater, film en tv


Sinds 2001 maak ik geregeld theater voor anderstaligen die Nederlands leren. Met theatergroep Theater van A to Z bracht ik de voorbije jaren voorstellingen en gaf ik workshops in zo’n 15 landen. Als acteur werkte ik mee aan verscheidene video's voor anderstalige cursisten Nederlands. Ik sprak cd's in voor taalmethodes in België, Nederland, Duitsland, het VK en de VS.

In Vlaanderen ben ik bij velen bekend als acteur, o.a. uit het populaire tv-programma ‘De Buurtpolitie’ en de bijbehorende films én stripreeks.

Je kan me ook uitnodigen als presentator van een feest of studiedag of moderator van panelgesprekken. Meer informatie over mijn theater, tv- en filmwerk vind je op mijn website www.peterschoenaerts.com.

Foto: Ilse Fimmers